תקציר שאלת המאזין/ה
מאזין בן 25 מספר יונה ליאור כי אובחן כסובל מהפרעת קשב, והוא מעוניין לדעת האם אירידיולוגיה יכולה לסייע למצבו. יונה ליאור מסבירה על מאפייני הפרעת קשב וריכוז ועל הטיפול האירידיולוגי להפרעה זו.
נדון: אירידיולוגיה והפרעת קשב
תמצית: מאזין בן 25 מספר יונה ליאור כי אובחן כסובל מהפרעת קשב, והוא מעוניין לדעת האם אירידיולוגיה יכולה לסייע למצבו. המאזין מתאר עצמו כבחור מסודר, אבל עיקר הקשיים שלו הם בעמידה במטלות ובפעולה עקבית. לשם כך הוא החל אימון קוגניטיבי, ובנוסף הוא מעוניין לדעת האם אירידיולוגיה יכולה לסייע למצבו.
יונה ליאור מסבירה כי הסובלים מהפרעה זו לא מסוגלים להתמקד בדברים, וכל גירוי קטן אליו נחשפים מסיט אותם מעיסוקם. משום כך, אנשים כאלו לא מסוגלים לא מסוגלים לעמוד במטרות שקבעו ומבזבזים אנרגיה רבה לשם כך. אנרגיה זו עלולה לגרום להפרעות בדופק הלב ולהקשות על סוגיות פיזיולוגיות נוספות.
יונה טוענת כי בעוד שרפואה קונבנציונאלית יכולה לאבחן הפרעה כזו, היא לא יכולה להעניק טיפול כיאות, היות והיא לא יכולה לבדוק כיצד ההפרעה משפיעה על תחושותיו ורגשותיו. טיפול אירידיולוגי, לעומת זאת, כן מסוגל לעשות כן. כך ניתן למצוא את השורשים להתפתחות הפרעה זו, ולקבוע צורת טיפול אפקטיבית תוך התמקדות בגבולות.
תמצית מקוצרת: יונה ליאור מסבירה על מאפייני הפרעת קשב וריכוז ועל הטיפול האירידיולוגי להפרעה זו.
תגיות: הפרעת קשב
יונה ליאור: ערב טוב. אנחנו איתך.
מנחה: שלום.
מאזין: שלום. אני בגיל 26.
יונה ליאור: עד 250. לא פחות.
מאזין: מה זה ?
יונה ליאור: עד 250. לא פחות.
מנחה: כ-20.
יונה ליאור: (צוחקת)
מאזין: כן, בעזרת השם.
יונה ליאור: נכון.
מאזין: אני לפני חודשיים אובחנתי (כסובל) מבעיית קשב.
יונה ליאור: כן.
מאזין: ואני מתחיל עכשיו אימון קוגניטיבי.
יונה ליאור: כן.
מאזין: רציתי לשאול בכללות איך האירידיולוגיה יכולה לסייע לי בזה.
יונה ליאור: או.קיי.
מאזין: אני שמתי לב שזה דבר שהפריע לי מאוד ואני לא שמתי לב אליו.
מנחה: וקיבלת טיפול תרופתי ?
מאזין: לא.
מנחה: יפה.
מאזין: אמרו לי שאני מתפקד מאוד רגיל. זאת אומרת...
מנחה: אנחנו יודעים שיונה לא ממהרת לריטלינים ולקונצרטות (תרופות לטיפול בהפרעת קשב וריכוז) וכאלה דברים.
מאזין: האינטליגנציה שלי גבוהה מהממוצע, אבל עניין של סיום מטלות, עניין של עמידה ועקביות – דברים כאלה.
מנחה: יונה מהנהנת בראשה והיא רוצה לענות. בבקשה.
יונה ליאור: אני רוצה להגיד לך שהלב שלי כואב שביל 25 גילית את הדבר הזה, ואיזה...
מאזין: הרבה כאבים יכלו להיחסך.
יונה ליאור: נכון. הרבה עוגמות נפש והרבה דברים. אני רוצה להסביר לך קודם כל מה זה נושא של (הפרעת) קשב וריכוז. (הפרעת) קשב וריכוז זה אנשים, שכאילו מחוברים לא רק לתחנת רדיו 93, אלא יש להם צלחת לוויינית (ודרכה) הם שומעים בו זמנית 500...
מנחה: וגם שם הם שומעים רק 93 FM רדיו קול חי כי טוב.
מאזין: (צוחק).
יונה ליאור: אתה יודע, זה כמו שאתה נכנס פה לחדר חדשות, ואתה שומע את כל תחנות הרדיו שהם משמיעים, אז זה בדיוק אותו הדבר. הם (סובלים מהפרעת קשב וריכוז) ניזונים מכל רעש הכי קטן שהם שומעים.
דרך האירידיולוגיה אתה יכול לראות אם לאנשים יש בעיה, שהם צריכים ללמוד לימודים חווייתיים. אתה יודע, לימודים מסקרנים, לימודים חווייתיים. יש אנשים שדרך האירידיולוגיה אני אומרת להם שהם צריכים לרשום כל דבר שהם שומעים, או כל מה שמדברים אליהם, כי הם קולטים רק מה שהם רוצים.
אני רוצה להסביר לך לגבי מה שאתה שאלת על מטלה. יש אנשים שרוצים להיות, מה שנקרא, סופר-מנים: הם רוצים לעשות את כל הדברים. הם אף פעם לא יודעים לעצור שעה אחת לפני זה, ולהגיד: סטופ, הגענו לפה. הם תמיד מגיעים עד קצה גבול היכולת. אני גם רוצה להגיד שזמן השהייה של האוכל הפיזיולוגי והפסיכולוגי נמצא בגוף של בן אדם כזה בכמות מאוד גבוהה.
מאזין: מה זאת אומרת, אני, כאילו, אוכל הרבה ?
יונה ליאור: לא. זה אומר שזמן הפירוק של האוכל גורם לך גם לעייפות וגם להורדת מתח. זאת אומרת, להורדה של האנרגיה. אז, אתה צריך להבין...
מאזין: אני אוכל ואני חייב להירדם.
יונה ליאור: נכון. זה בדיוק מה שאני רוצה להסביר. תראה, שאתה מאובחן (כסובל) מבעיה של קשב וריכוז, הם (המאבחנים) לא יודעים איך אנחנו נראים מבפנים. בפנים זה אומר (משנה) אתה יודע, יש אנשים שאם אתה אומר להם שני דברים בו זמנית הם מקבלים הלם, ולא יודעים מה לעשות.
מאזין: בדיוק.
יונה ליאור: או.קיי. ויש כאלה...
מנחה: זאת אומרת, הם טובים בהדבקת סטיגמות, אבל בלתת את הטיפול תכל'ס...
יונה ליאור: נכון, נכון. האירידיולוגיה רואה איך הבן-אדם בנוי מבפנים: איך הוא מעכל את החיים ואיך התגובות שלו לוקחות. זאת אומרת, יש כאלה שמגיבים במהירות ויש כאלה, אתה יודע, שנזכרים אחרי שבוע, או שעדיין מלבנים את מה שאמרנו להם היום.
מאזין: רגע, את אומרת שלבעיית קשב יכולים להיות הרבה שורשים.
יונה ליאור: בוודאי. הרבה שורשים. אני רוצה גם להגיד לך, כמו שאתה אמרת על הבעיה שאתה לא מגיע לנקודה (עקביות ועמידה במטלות). זה נקרא אצלנו מיקוד. כלומר, אנשים כאלה קובעים לעצמם מטרה, ואז במקום (לעמוד) במטרה הם בדך הולכים לפה והולכים לשם, עושים את זה ועושים את זה.
מנחה: מתפזרים.
יונה ליאור: מתפזרים. נכון. אז כשהם מגיעים למטרה הם מאוד-מאוד עייפים. (אלו) אותם אנשים...
מנחה: הם משקיעים המון-המון אנרגיה ב-file-off.
מאזין: מתעייפים באמצע.
יונה ליאור: מתעייפים באמצע. נכון. (אלו) אותם האנשים, שאני נותנת להם את הדוגמא, למשל, שהם מתחילים לנקות את החדר הזה. נגיד שבאמצע הם מצאו נעליים של פלוני אלמוני. אז הם הולכים לחדר של הפלוני אלמוני.
מאזין: קרה לי בפסח שהייתי מנקה את הארון ומוצא בדיוק את האלבומים.
יונה ליאור: נכון. נכון. אז אתה יודע מה קורה בסוף היום ? לא סיימו שום דבר. כל הבית בלגן. התחילו ולא סיימו שום דבר, והם פשוט גמורים וממוטטים. לכן, כשהם באים אליי לאבחון אני (מנחה) אותם איך הם צריכים להתנהל בחיים. האנשים שאני מדברת איתם אלה אנשים שצריכים גבולות בחיים: כמה לקנות בסופר, כמה להוציא כסף, איך להשכיב את הילדים בזמן ולא פעם אחת הילדים הולכים לישון פעם אחת בשעה שבע ופעם אחרת בשעה תשע.
מנחה: לפעמים (הם) גם ממהרים, ויש את הבעיות של ה-TSH (הורמון המגרה את בלוטת התריס), שמשפיעה ואותם הסימנים של חוסר שקט.
יונה ליאור: נכון.
מאזין: את מדברת איתי עכשיו על גבולות, ואלה דברים שתמיד אפשר לעבוד עליהם. אבל השאלה היא אם על-ידי האירידיולוגיה אני אגיע לשורש וייחסך...
יונה ליאור: ועוד איך. זה בדיוק...
מאזין: אני אפרט טיפה.
יונה ליאור: כן.
מאזין: אני תמיד הצלחתי להיות מסודר, אבל זה עלה לי בדמים מרובים. בגיל 18...
יונה ליאור: בוודאי.
מנחה: בן כמה אתה היום ?
יונה ליאור: 25.
מאזין: אני ניסיתי בגיל 20 להיות מסודר. הצלחתי ב-80% וחלמתי על יותר, אבל זה עלה לי בקושי. אם בחור היה צריך להיות מסודר היה צריך להשקיע.
מנחה: ואתה נשוי היום ?
מאזין: כן. נשוי. ברוך השם, הכול בסדר. אבל אם מישהו צריך להשקיע, בוא נגיד, 20% אנרגיה כדי להיות מסודר, אני צריך להשקיע פי 3. אני פשוט מתעייף.
יונה ליאור: נכון. נכון. אני רק רוצה להגיד לך, כשאתה אומר את הדבר הזה לגבי מה שאתה מדבר, אתה יודע שהאנרגיה הזאת משפיעה על דופק לב. האנרגיה הזאת משפיעה על היציאות שלנו, כשבן-אדם יושב, וצריך להוציא את היציאות החוצה, איזה מאמץ הוא צריך להשקיע כדי לעשות את הפעילות הזאת. לכן באירידיולוגיה זה בדיוק מה שאתה רואה אצלנו, אתה מגיע לאבחון ולטיפול.
מנחה: אני מציע שהמאזין היקר יבוא (לאבחון), כי יש לנו הרבה מאוד מאזינים.
מאזין: תודה רבה לך.
יונה ליאור: בשמחה. אתה לא יודע כמה...
מנחה: תודה רבה. בשורות טובות.