נדון: מהי הפרעה סכיזו-אפקטיבית ?
תמצית: מאזינה מספרת יונה כי היא סובלת מהפרעה סכיזו-אפקטיבית, המאופיינת, לדבריה, במצבי מאניה-דפרסיה ובהתקפים פסיכוטיים. המאזינה מציינת כי היא מקבלת טיפול תרופתי, הניתן לחולי סכיזופרני, המבוסס על סוליאן. בעבר השתמשה בתרופות זיפרקסה ואיטומין – תרופות אנטי-פסיכוטיות. נוסף לכל אלו היא סובלת מרמת פרולקטין גבוהה, הגורמת לה לכאבי ראש, מיתר פעילות בבלוטת התריס ומתופעות של פרקינסון, שכנגדם מקבלת דקינט. למרות מצבה היא רוצה להיכנס להריון נוסף.
יונה ליאור מסבירה למאזינה כי רמת הפרולקטין הגבוהה שלה היא תוצר לוואי של ריכוז גבוה של סרוטונין ומלטונין – החומרים הפעילים בתרופות אותן לוקחת. יונה מציינת כי הרעידות, וסימפטומים אחרים דמויי פרקינסון, אינם מצביעים בהכרח על פרקינסון. לעיתים גם יתר-פעילות של בלוטת התריס עלול לגרום לסימפטומים אלו. לכן, יש לאבחן גם את תפקודי האונות והבלוטות השונות במוחה. בכל מקרה, התרופות אותן לוקחת המאזינה מאזנות את מצבה ומאפשרות לה לתפקד ביומיום, אך לא מרפאות אותה. לכן, היא ממליצה לא להיכנס להריון נוסף, משום שהתרופות אותן לוקחת עלולות לסכן את העובר. לדעת יונה על המאזינה לפנות לפסיכיאטר שלה ולהתייעץ עימו בנוגע להמשך טיפול תרופתי מתאים להריון.
תמצית מקוצרת: יונה ליאור משוחחת עם מאזינה על הפרעה סכיזו-אפקטיבית ומדברת על תופעות הלוואי של הטיפול התרופתי.
תגיות: הפרעה סכיזו-אפקטיבית, סוליאן, פרולקטין, סרוטונין, מלנין
מנחה: ושוב, בוקר טוב למי שאיתנו על הקו הטלפון.
מאזינה: שלום.
יונה ליאור: שלום. בוקר טוב.
מאזינה: אני רציתי לשאול שאלה.
יונה ליאור: בבקשה.
מאזינה: אני סובלת ממחלה סכיזו-אפקטיבית. הייתי באשפוז שלושה חודשים אחרי לידה ראשונה. כרגע זה שבעה חודשים וחצי, והחליפו לי טיפול.
יונה ליאור: כן.
מאזינה: החליפו לי טיפול לסוליאן (תרופה אנטי-פסיכוטית נוגדת דיכאון).
יונה ליאור: בואי תגידי, כדי שכולם יבינו, בטח יש כאלה שמזדהים, אבל הם לא מבינים איך קוראים למחלה. אז בואי תפרטי אולי מה זה.
מאזינה: סכיזו-אפקטיב זה מחלה שהיא כמו נגררת של מאניה-דפרסיה, שיש מצבים פסיכוטיים.
יונה ליאור: נכון, נכון.
מאזינה: המצבים הפסיכוטיים גורמים לגלישה מהמציאות, ועל-ידי כדורים המצב נהיה מאוזן, ואפשר לתפקד 100% כרגיל.
יונה ליאור: כן.
מאזינה: מה שקורה שיש לי רמות פרולקטין גבוהות של מעל 2,000.
יונה ליאור: בוודאי. מפני שאני רוצה להסביר לך משהו. זה אחד הדברים שאת צריכה להבין שבתוך הכדורים שאת מקבלת יש, מה שנקרא, סרוטונין, מלטונין. זאת אומרת, יש חומר שהוא מעלה את הפרולקטין. פרולקטין זה חלב. זה תוצר שנוצר. זה חלב. בכמויות מאוד-מאוד גבוהות, שזו תופעת הלוואי של הכדורים.
מאזינה: אני מבינה. מה שקורה עכשיו, שאני גם מקיאה, ויש לי כאבי ראש.
יונה ליאור: בוודאי. זה עושה כאבי ראש איומים.
מאזינה: נכון.
יונה ליאור: את לא יודעת כמה אנשים שהיו אצלי, ובלי לקחת (משנה) ובלי שיהיו להם תופעות או בעיות רגשיות, יש לאנשים האלה פרולקטין מאוד גבוה. כולל גברים, שיש להם פרולקטין גבוה והם סובלים מכאבי ראש.
מאזינה: אז מה אני עושה. כרגע אני לא יכולה להיכנס לעוד היריון, ואני מתכוונת להיכנס להיריון. אני רוצה כבר ילד...
יונה ליאור: קודם כל, מתי ילדת ?
מאזינה: לפני שבעה וחצי חודשים.
יונה ליאור: תראי, אני רוצה להסביר לך משהו. אני בעד הנושא של "פרו ורבו". אבל, כרגע מה שאת צריכה לעשות את צריכה לדעת שתרופות כאלה עוברות לעובר עצמו. גם אם את בהיריון הם עוברות גם לעובר. אז הייתי אומרת לך, תני לגוף קצת להתאושש. תני לגוף לחזור לעולם שלו הנכון. אז אולי אפשר להתחיל לטפל בתהליך הזה, ולהוריד את התרופה בשיתוף יחד עם הפסיכיאטר.
מאזינה: כן.
יונה ליאור: אבל חייבים לטפל בדבר הזה בצורה מאוד מסודרת. אחת התופעות, שאת צריכה להסביר לרופאה, שיכול להיות שיש להם בנגזרת שאת לוקחת, יכול להיות איזשהו תחליף או משהו אחר שיכול לעזור. את יכולה להגיד איזה סוג של תרופה את לוקחת ?
מאזינה: סוליאן ואיטומין (תרופה אנטי-פסיכוטית). לא, את האיטומין הורידו כבר. את הסוליאן אני לוקחת ודקינט. יש לי גם תופעות של פרקינסון.
יונה ליאור: נכון, נכון. אבל את יודעת שהפרקינסון בא מהמוח הקטן, ולא כל רעידות של בן-אדם זה פרקינסון. הרבה פעמים שיש לאנשים דמוי פרקינסון זה יכול לבוא מהיפר בבולטת התריס. צריך לבדוק את הדברים האלה.
מאזינה: הייתה לי בעבר בעיה בבלוטת התריס, ואז לקחתי אלטרוקסין. אבל אמרו שהיא עברה.
יונה ליאור: לא, אין כזה דבר. צריך לראות את הדברים האלה. הרבה פעמים אנשים מאובחנים עם רעידות, או עם בעיה ברעידות ידיים. צריך לראות אם זה באמת פרקינסון או עם זה דמוי פרקינסון. אבל זה חלק ממעטפת. זה מה שאמרתי לך מלטונין, מלנין. אלה אנשים שיש להם בעיה הם לא יכולים לישון בלילה.
מאזינה: לי יש הפוך. אני ישנה יותר מידי.
יונה ליאור: בסדר, אבל את ישנה היום בגלל שאת לוקחת את התרופות.
מאזינה: נכון.
יונה ליאור: אבל לא בגלל שזה באופי שלך. מה שאת לוקחת אני מכירה את התרופות. לכן, אני יודעת בדיוק מה שאת לוקחת. הן גורמות שתהיי יותר רגועה ויותר נינוחה. איך אומרים: להעביר את היום ביתר קלות על-ידי שינה.
מאזינה: הבנתי.
יונה ליאור: אבל זה לא מטפל בבעיה. את בוודאי יודעת, זה רק מדכא את הסימפטום. כדי לטפל בבעיה את צריכה להיכנס לעומק של הדברים. קודם כל, לראות למה את אלרגית. בטח הדבר הזה קדם לזה הנושא של מתוקים.
מאזינה: נכון, נכון.
יונה ליאור: זה מה שאני אומרת. אני לא נגד הרפואה הקונבנציונאלית, אבל אני אומרת שצריך לבדוק לפני כן את הבן-אדם למה הוא אלרגי.
מאזינה: כן, אני אוכלת המון מתוק בכמויות אדירות. במקום אוכל אני אוכלת מתוק.
יונה ליאור: אז את מבינה. זה הנגזרת של הדברים, ואז יש עלייה במשקל, והמתוק הזה עושה את הסרוטונין במוח. הוא גורם לנו לסיפוקים. הוא גורם לנו לנינוחות או לרוגע למספר דקות, ואז אנחנו הופכים להיות לבלתי צפויים, ואז אנחנו הופכים להיות רגזנים, כעסים.
מאזינה: אה-אה.
יונה ליאור: אבל זה אחד הדברים שהיו צריכים לבדוק את כל הדברים, ולא לתת את התרופות מייד. עכשיו את כבר מניקה ?
מאזינה: לא, כבר לא. הנקתי שלושה חודשים, ואחר כך אמרו שהחלב כבר הורעל.
יונה ליאור: עם התרופות או בלי התרופות ?
מאזינה: הנקתי עם זיפרקסה (תרופה אנטי-פסיכוטית לחולי סכיזופרניה). הייתי בעבר לוקחת זיפרקסה. נתנו אותה ונתנו לי את הסוליאן. איטומין עכשיו הפסקתי. אני מרגישה הרבה יותר טוב. פחות עייפות. אני מרגישה...