תקציר שאלת המאזין/ה
יונה ליאור מסבירה למאזין על סיבות אפשריות להופעת ציסטה בעין ועל הטיפול האירידיולוגי. היא גם מסבירה על משמעות המושג עין עצלה.
נדון: ציסטה בעין שמאל עצלה
תמצית: מאזין מספר יונה ליאור על בנו בן השנתיים. הילד, בעל עיניים חומות, סובל מציסטה בעין שמאל, שגם אובחנה כעצלה. הוא גם סובל ממחלה תורשתית של חוסר באנזים G6PD, וכתוצאה ממנה הוא עלול לסבול מקשיים בחילוף חומרים. המאזין מציין כי רופא המשפחה המליץ לבצע ניתוח להסרת הציסטה.
יונה ליאור מסבירה למאזין כי עין עצלה היא מצב של קצר בתקשורת בין העין למוח. במצב זה העין רואה דמויות מסוימות, אך המוח לא מפרש אותם מייד. הציסטה בעין מצביעה על בעיית תפקוד של הכבד.
האבחון האירידיולוגי יכול לראות מהם הגורמים לקצר בין העין למוח, ולהתמקד בסיבות בגינן הילד פיתח ציסטה. יכול להיות כי הסיבות לכך אינן פיזיולוגיות, אלא מקורן בתחושות חוסר נוחות בשל דברים שראה או חווה. טיפול אירידיולוגי מעודד את הילד לדבר על דברים אלו, ובכך לסייע להתמודד באפקטיביות עם הציסטה. בכל מקרה עדיף שלא לנתח, ובייחוד בגיל צעיר כזה בו הילד מנסה להגיע לאיזון ולפלוט החוצה שיירים מתקופת ההיריון. בנוסף הטיפול מתמקד גם בחיזוק הקשר בין ההורים לילד.
תמצית מקוצרת: יונה ליאור מסבירה למאזין על סיבות אפשריות להופעת ציסטה בעין ועל הטיפול האירידיולוגי. היא גם מסבירה על משמעות המושג עין עצלה.
תגיות: צבע חום, ציסטה, עין עצלה
מאזין: בוקר טוב לכן.
יונה ליאור: בוקר טוב. אנחנו איתך.
מאזין: כן. אני מדבר על ילד קטן בן שנתיים. יש לו ציסטה בעין. הוא רגיש ל(אנזים) G6PD (חוסר באנזים g6pd היא מחלה תורשתית).
יונה ליאור: כן. (אנזים) G6PD.
מאזין: הרופא אומר שצריך לעשות ניתוח כי יש לו עין עצלה. יכולה להיות לו עין עצלה. אנחנו מטפלים במשך שנתיים עם בית חולים "אסף הרופא" בדבר הזה. השאלה היא כזאת (משנה) הצילינדר נשאר אותו צילינדר: לא גודל ולא...נשאר סטאטי בדבר הזה.
יונה ליאור: או. קיי.
מאזין: ממה נובע הדבר הזה. כאילו, הוא נולד עם זה, אבל יש תרופה ? צריך לקחת אותו לניתוח או לא לעשות ניתוח – דברים כאלה.
יונה ליאור: תשמע, קודם כל אני רוצה להסביר, כי אתה שאלת פה כמה שאלות ואני רוצה להתייחס לכל שאלה ושאלה.
מאזין: כן.
יונה ליאור: קודם כל, עין עצלה היא מושג שמישהו המציא. אני רוצה להסביר מה זו עין עצלה. בפועל אין כזה מושג עין עצלה, אבל אני רוצה להסביר מה מסתתר מאחורי דבר כזה.
מאזין: כן.
יונה ליאור: תראה, העיניים שלנו יכולות לראות מיליארדים של פריטים. מיליארדים של פריטים! מי שמתרגם את מה שאנחנו רואים זה המוח שלנו.
מאזין: אה-הה.
יונה ליאור: מה שאתה אומר (עין עצלה) זה שיש קצר בתקשורת בין העין לבין המוח. תשמע, אתה יודע שהעין שלנו רואה דברים במהופך. זאת אומרת, היא רואה את האדם (משנה) כמו במצלמה. (העין) מצלמת ואנחנו רואים את הבן-אדם עם הראש למטה ועם הרגליים למעלה. מי שמסובב לנו את התהליך הזה זה המוח שלנו.
מאזין: אה-הה.
יונה ליאור: לכן, יש ילדים שכותבים כתב ראי. לכן, יש ילדים שכותבים בצורה שקשה להם לראות את הדברים או הפוך. הם כותבים, מה שנקרא, כתיבה לא נכונה.
קודם כל, תדע שאין דבר כזה עין עצלה, יש קצר בתקשורת (בין העין למוח). זה אומר איזשהו חסר באיזושהי חומצת אמינו, באיזשהו ויטמין, או מינראל, שיעשה את התקשורת. למה הדבר דומה. זה כמו שאתה מכניס את המפתח לסטרטר, ואתה מפעיל את האוטו. רוצה להפעיל את האוטו, להתניע את האוטו.
מאזין: כן.
יונה ליאור: סליחה, מתקנים אותי פה. אז אתה יכול להכניס את ה(מפתח) והסוויץ' מסתובב, אבל החשמל לא מגיע למנוע, אז אתה לא תוכל לנסוע.
מאזין: כן. נכון.
יונה ליאור: מה שאני עושה דרך האבחון זה לראות את התהליך, שגורם לקצר הזה בתקשורת.
תשמע, הדבר הלא נעים זה, באמת, זו הציסטה. תשמע, יש אנשים שנולדים עם ציסטות. יש אנשים שמייצרים ציסטות.
מאזין: כן.
יונה ליאור: ציסטות זה אומר איזושהי סטגנציה, תקיעות. משהו בשלב הילדות, שהילד הזה חש איזשהו תהליך (משנה) אנחנו מטפלים גם בגוף וגם בנפש.
מאזין: כן.
יונה ליאור: אני רוצה להסביר לכל אלה שיש ציסטות, ולא משנה היכן. ניתוח הציסטה לא פותר את הבעיה, והיא פשוט הולכת למקום אחר. כשלבן שלך יש ציסטה בעין צריך לבדוק, קודם כל, תפקודי כבד ואנזימי כבד. צריך לבדוק את התהליך ולא לנתח.
אני רוצה לספר לך עוד משהו. תשמע, ילד עד גיל 6 מנסה לפלוט החוצה את הרעלים שקיבל בשלב העוברות. בסדר ?
מאזין: כן.
יונה ליאור: לכן, אני רוצה להסביר לך שגם היום הרפואה (הקונבנציונאלית) הבינה שלא כדאי להוריד שקדים לפני גיל 6, אלא אחרי גיל 6. עד גיל 6 הילד עושה, מה שנקרא, restart לגוף.
מאזין: כן.
יונה ליאור: איך אומרים בעברית ?
מנחה: אה...
יונה ליאור: restart. אתה יודע מה זה ?
מאזין: כן, כן. הבנתי.
יונה ליאור: עכשיו, עד גיל 6.
מנחה: להפעיל מחדש.
יונה ליאור: להפעיל מחדש. מגיל 6 ברפואה שלנו (אירידיולוגיה) זה הופך להיות קונסטיטוציה – אפיון. מה שצריך לעזור לילד הזה, ולטפל בו, זה, קודם כל, בפנים שלו: להסביר לו מה לא נעים לו לראות, או מה הקושי שלו בראייה שלו כשהוא רואה דברים בחיים. יכול להיות שיש דברים שקשה לו להתמודד איתם. יכול להיות שיש דרישות מסוימות בבית. יכול להיות שיש איזשהו לחץ מסוים בבית. את כל הדברים...
מאזין: לא. פשוט הדיבור קצת מאוחר. הוא לא יודע לדבר כמו שצריך. הוא בן שנתיים עם עיניים חומות. קשה לו להתבטא בדיבור.
יונה ליאור: תשמע, אני רוצה להגיד לך שהרבה פעמים קורה, כאשר אני רוצה להסביר משהו לבן-אדם כולל עכשיו (משנה) אתה יודע, ליאת יושבת פה לידי ואומרת: תני לבן-אדם לדבר. כשלא נותנים לבן-אדם...
מנחה: ולעוד הרבה מאזינים שרוצים.
יונה ליאור: (צוחקת) ולעוד הרבה מאזינים שרוצים לדבר. אבל אני רוצה להסביר שפעמים רבות אנחנו כהורים רואים שהילד מתקשה במשהו ואז אנחנו קופצים לעזור לו. אז יכול להיות שאנחנו מדברים במקומו, אנחנו מסדרים במקומו את הדברים. יכול להיות שנותנים לו את הדברים במקומו. כשילד כזה מגיע אליי אני מסבירה את הדברים האלה.
דיבור שייך לבלוטת התריס. דיבור שייך לתפקודי כליות. זאת אומרת, לעשות את האיזון בגוף. זה לא, שחס וחלילה, צריך לזרוק את כל האיברים, אלא פשוט לעשות איזון, באלאנס (Balance). "כיוון פרונט". כיוון פרונט.
מנחה: (צוחקת)
מאזין: כיוון פרונט. כן.
יונה ליאור: אז המכונית נוסעת על הצד הטוב ביותר.
מאזין: כן.
יונה ליאור: רק שאלה רכילותית, אם אתה יכול להגיד לי. באיזה צד יש לו את העין העצלה ואת הציסטה?
מאזין: אני חושב שבעין שמאל.
יונה ליאור: שמאל. תשמע, אם אני אוכל לקחת אחר-כך מנחה את מספר הטלפון, הייתי אומרת שהוא צריך לעבוד יותר על מערכת יחסים. אם זה עין שמאל הוא צריך לתקשר יותר עם האימא.
מאזין: אה-הה. הבנתי.
יונה ליאור: הבנת ?
מאזין: הבנתי.
יונה ליאור: זהו. זה אחד הדברים שיש פה, מה שנקרא, קצר בתקשורת בינם. צריך לאזן את התהליך הזה, וזה גם מאוד-מאוד יעזור. אם היה בעין ימנית, הייתי אומרת שאתה צריך לבוא מוקדם יותר הביתה ולשבת יותר בסביבתו, אבל אני מבינה שזה לא חסר לו.
מאזין: לא. זה שנינו יודעים את הדבר הזה. אני והיא ביחד. אבל אני רוב הזמן בעבודה, ואני מגיע הביתה בשעות מאוחרות.
יונה ליאור: כן. אבל זה אומר את הדברים האלה. עין עצלה אין צורך לכסות, לסגור, לא יודעת לעשות ניתוחים, כי זה לא פותר את הבעיה. גם בציסטות צריך לטפל מבפנים ולא מבחוץ (לא לעשות ניתוח להסרת הציסטה). לא על-ידי משחות ולא על-ידי...
מאזין: לא. אין משחות.
יונה ליאור: או.קיי.
מאזין: פשוט הרופא אמר שבינתיים יש לדחות את הניתוח (לתאריך) טיפה יותר מאוחר ונראה מה קורה.
יונה ליאור: אז בינתיים לטפל בזה, לטפל בזה! כן דרך הדברים.